April 11, 2016

#ΚΟΜΠΛΕ (ΚΟΜ – ΠΛ – Ε: Κομμάτι ΠόΛης Ενεργό)

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, 11:00-23:00, οι μαθητές του 19ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, η ομάδα του προγράμματος Tópio, τα Παιδιά εν Δράσει και η Ε’ Δημοτική Κοινότητα διοργανώνουν ένα φεστιβάλ με αφορμή το κλείσιμο της πιλοτικής φάσης του προγράμματος και με κατάληξη τη σύνδεση του σχολείου με τη γειτονιά. Στόχος του φεστιβάλ η ενεργοποίηση των πολιτών και η ευαισθητοποίηση τους ως προς την αξιοποίηση των δημόσιων χώρων με τρόπο συλλογικό και δημιουργικό.

Το πρόγραμμα Tópio υλοποιείται από το Δεκέμβρη του 2015, όντας ένα από τα 12 projects που επιλέχθηκαν από το πρόγραμμα ΣτART, έχει ως κύριο άξονα την ενδυνάμωση των νέων ως ενεργών πολιτών και την προσπάθεια κατανόησης του δημόσιου χώρου ως χώρο κοινής πλατφόρμας δραστηριοτήτων ενδυνάμωσης της πόλης μέσω δημιουργικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.Οι νέοι ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν μέσω βιωματικών εργαστηρίων για τις δυνατότητες που έχουν να δρουνστη γειτονιά τους, την κοινότητα αλλά και το δημόσιο χώρο λαμβάνοντας μέρος σε συμμετοχικές δραστηριότητες όπως η λήψη αποφάσεων, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και η εξοικείωση με τη χρήση διαφόρων εργαλείων βοηθητικών για την υλοποίησή τους.

Οι μαθητές, ακόμη, μέσω των 12 εργαστήριων που συμμετείχαν, υλοποίησαν δύο δράσεις στο σχολείο και ένα εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού από το οποίο αναδείχθηκαν μια σειρά προτάσεων για διάφορες τοποθεσίες μέσα στη γειτονιά.

Οι προτάσεις που αναδείχθηκαν από το εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού θα πραγματοποιούνται παράλληλα με το φεστιβάλ στο Πάρκο της Κρήτης και τον πεζόδρομο στην οδό Μπάμπη Αννίνου.

Το πρόγραμμα της δράσης αφορά επεμβάσεις μικρής κλίμακας όπως έχουν αποφασισθεί από τους μαθητές και τους κατοίκους της γειτονιάς στις δύο αυτές τοποθεσίες (φυτεύσεις, φωτισμός, ζωγραφιές στο δάπεδο, παιχνίδια, κ.α.), δράσεις ανάγνωσης και ενεργοποίησης της γειτονιάς και των δημόσιων χώρων, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες όπως παραστάσεις τσίρκου, μουσικής και θεάτρου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την υπεύθυνη του προγράμματος:

Βίβιαν Δούμπα

Μηχ. Χωροταξίας και Ανάπτυξης ΑΠΘ / Placemaker / γέννημα θρέμμα της γειτονιάς

ΥπότροφοςπρογράμματοςΣτART – Youth Culture Initiatives in Greece

Email: vivian.doumpa@gmail.com // Τηλ: 6972102646